header image

OT-Pro in de opleiding Ergotherapie

Logo OT-Pro for Schools

OT-Pro is ontstaan in de academische wereld. Het is dan ook niet vreemd dat zowat alle onderwijsinstellingen in België de tool gebruiken in hun opleiding Ergotherapie. Als je onze sociale media volgt kon je zien dat Ingrid afgelopen week te gast was bij Howest in Kortrijk, maar er zijn nog meer scholen die onze tool integreren in hun opleidingstraject.

OT-Pro is gebouwd voor het werkveld en toch gebruiken de studenten dit in hun opleiding?  

OT-Pro kent zijn ontstaan in de academische wereld. PXL Hogeschool ontwikkelde eerst het Hasselt Occupational Performance Profile (H-OPP) voor de opvolging van studenten tijdens hun stage. 

Q-Top heeft het programma intussen omgevormd op maat van het werkveld. Dat we met deze softwaretool weer terugkeren naar de studenten is vooral om hun tijdens hun opleiding ergotherapie nog beter voor te bereiden op het werkveld. Want met OT-Pro zet de sector van de ergotherapie een gigantische stap richting automatisering en professionalisering. Iets wat de volgende lichting ergotherapeuten dan nog beter zal kunnen.

Welke scholen maken gebruik van OT-Pro? 

In Vlaanderen werken zowat alle scholen met onze tool. PXL Hogeschool, Howest, Hogent, AP Hogeschool, Artevelde Hogeschool, Hogeschool Vives. In Wallonië zette HE Vinci de stap. Zij zetten in op innovatie en digitalisering.

De meeste scholen gebruiken deze software ter opvolging van de studenten tijdens hun stage. Ook de stageplaats maakt zo kennis met onze software.  
Anderen gebruiken het in hun vakken rond multidisciplinaire samenwerking en starten als zelfstandige ergotherapeut. 

Waarom is dit zo belangrijk voor OT-Pro? 

De studenten zijn de therapeuten van de toekomst en dus voor ons een zaaiveld dat later kan openbloeien. Maar ook voor de opleiding is het belangrijk om aan te tonen dat het bijhouden van een digitaal patiënten- of cliëntendossier bijdraagt tot de professionalisering van het beroep. 
Het is sinds begin 2022 trouwens verplicht om een digitaal dossier bij te houden. 

Bijkomend is het gebruik van de ICF – Codesets, opgesteld door het WHO van bijzonder belang in de multidisciplinaire samenwerking met andere zorgverleners. Zo spreekt iedereen dezelfde taal. 

Ingrid Eyckmans, Directeur OT-Pro

Wil jij ook graag gebruik maken van OT-Pro? Vuur al je vragen af op ingrid@ot-pro.com