header image

OT-story Ilse: Onze ergotherapeuten zijn ook gastvrijheidscoaches

Ilse Van Montfort, Dagelijks verantwoordelijke WZC Immaculata Edegem, maakt deel uit van WoonZorgNetwerk Edegem. Een zorgnetwerk met een eigen visie en dat vertaalt zich naar een duidelijk concept waarbij meerdere medische disciplines samenkomen en functioneel kunnen worden ingezet. Wat de rol van die gastvrijheidscoaches is in het geheel? Zeker verder lezen.

Jullie gastvrijheidscoaches zorgen voor de connectie tussen zorg en de familieleden. Waarom is het betrekken van de familie zo belangrijk?

Enerzijds is de familie expert bij uitstek in de zorg voor de bewoners. Vaak hebben ze al jaren voor de bewoner gezorgd als mantelzorger. Anderzijds willen bewoners graag dat familie op bezoek komt. Daarom worden bij zowat elke activiteit familieleden betrokken. 

Hoe ervaart de familie dit zelf ? Kan je dit staven met een mooie anekdote?

We hebben enkele jaren geleden koppels met Valentijn opnieuw hun trouwbelofte laten doen met een glaasje cava en enkele hapjes voor de naaste familie. Ook het einde van het schooljaar vieren we traditioneel met (klein)kinderen. Ooit hebben we de tuin van het WZC omgetoverd tot een echt strand met beachvolleybal, zwembadjes, enz. Een bewoner was redder in het zwembadje. 

Waarin willen jullie zich onderscheiden?

We willen laten voelen dat elke leeftijd zijn charmes heeft en dat je ook in die laatste fase nog heel wat kan beleven. Daarnaast proberen we op een creatieve manier medewerkers in te schakelen om net andere ‘zorg’ te kunnen verlenen.  Denken we maar aan de inzet van gastvrijheidscoaches, maar ook aan de muziektherapeut en de beeldend therapeut. 

Kan een gastvrijheidscoach de zorg van een verpleegkundige verlichten?

De gastvrijheidscoach is een belangrijke schakel binnen het zorgteam.  Het is een persoon die de focus legt op belevingsgericht handelen en pro-actief communiceren. Doordat ze mee deel uitmaken van het team kunnen zij signalen van verpleeg- en zorgkundigen omzetten in welzijnsgerichte afspraken. Als een verpleegkundige moeilijkheden ondervindt met een bewoner of merkt dat een bewoner niet goed in zijn vel zit, kan de gastvrijheidscoach ingeschakeld worden.

Buiten een ergotherapeut is er ook een verpleegkundige, een orthopedagoog en een kinesist.
Kiezen jullie bewust voor een multidisciplinaire samenstelling van dit team?

We vinden het belangrijk dat zorgverleners elkaar kunnen inspireren tijdens hun intervisie. We zetten daarom in op verschillende kwalificaties. Zo is het bijvoorbeeld voor de ergotherapeut niet de hoofdzaak om ergotherapie te organiseren voor de bewoners, maar wel om de functie in te vullen met de eigen vakkennis in het achterhoofd. Zo kunnen zij andere gastvrijheidscoaches prikkelen vanuit hun expertise bij de benadering van bewoners en hun familie, alsook bij het organiseren van kleinschalige activiteiten op de residentie. Ondertussen werd het team ook verrijkt met een gezinswetenschapper en psycholoog.   

Jullie stimuleren de bewoners om de regie over het eigen leven te bewaren. Doen ze wat ze willen?

Bewoners wonen in het woonzorgcentrum en wij komen als ‘zorgverlener’ in hun huis binnen.  Het is onze ambitie om bewoners de regie in eigen handen te geven, maar dat is niet altijd even vanzelfsprekend.  Onze maaltijden bieden we niet op een exact uur aan, maar bewoners zijn vrij te komen en te gaan tussen bepaalde uren.  Ook qua dagbesteding spelen we zoveel mogelijk in op de individuele wensen van bewoners.  De gastvrijheidscoaches kennen de bewoners zeer goed, houden voeling met bewoners en familie en zorgen er zo voor dat er zoveel mogelijk op ritme en maat van de bewoner kan gebeuren.  

Jullie organiseren ook heel veel. Ik hoor zoveel  positiefs over de ouderenweek. Wat was dat precies?

Tijdens de ouderenweek zetten we onze bewoners extra in de kijker en zorgen we voor talrijke belevenissen. Een eucharistieviering, een borrelnamiddag, een slotbanket, ….  Maar het hoogtepunt van de week is het Feest op Dienst. Dat gaat van een gezellige middag met wafelenbak, over een vliegtuigreis naar verre bestemmingen met de medewerkers als crew en bewoners als passagiers, tot een heuse playbackshow.  Vaak is de gastvrijheidscoach hier mee een drijvende kracht, die andere medewerkers mee op sleeptouw neemt om een fantastische namiddag te organiseren.

Je wilt het team van gastvrijheidscoaches nog uitbreiden met 2 ergotherapeuten. Waarom kiezen jullie juist hiervoor?

We willen het zorgteam voor mensen met een beginnende vorm van dementie (ofwel bewoners met een d-profiel) uitbreiden met een ergotherapeut.  We merken dat deze bewoners echt baat kunnen hebben bij bv. het ADL-gebeuren. Zo kunnen we de zelfredzaamheid van bewoners beter stimuleren. Als zorgkundige of verpleegkundige hebben we de neiging om sneller de zorgen over te nemen. De ergotherapeut heeft de expertise om de zorg voor deze bewoners op maat te kunnen organiseren.

Naast de fysische therapie omvat de functie ook de mentale stimulatie van bewoners.  De ergotherapeut voorziet bijvoorbeeld in individuele geheugentraining, maar ook realiteits-oriënterende groepstrainingen op de residentie, met kleine groepen bewoners, kan aan bod komen. De ergotherapeut heeft hierbij een speciale aandacht voor bewoners met dementie.

En natuurlijk is de ergotherapeut binnen het team het aanspreekpunt rond aanpassingen en hulpmiddelen ivm zelfzorg en wonen, ontspanning en vrije tijd van de bewoner.

Door ergotherapeuten in te zetten zorgen we voor een uitbreiding van het huidige multidisciplinaire team om nog meer de zorg op maat van de bewoner te kunnen realiseren.

Wat maakt u het meest trots?

We kunnen rekenen op elke medewerker om de biografische dienstverlening voor de bewoner te organiseren.  Zowel onze interieurmedewerkers als de mensen van de technische dienst, zowel de zorgkundigen als de administratieve medewerkers, kortom iedereen zet zich in ten dienste van de bewoner.  Als je zoveel enthousiasme mag beleven, dan ben ik enorm trots op iedereen die dit mogelijk maakt.

Heeft onze blog je geïnspireerd? Wil je zelf ook eens een blogje maken over jouw speciale krachten? Stuur een mailtje naar ingrid@ot-pro.com